Kolossen van Memnon

Daar waar ooit de ingang was van één van de grootste dodentempels van Thebe staan nu nog twee enorme beelden. Van de enorme tempel is vrij niets overgebleven, daar waar de buitenste ommuring heeft gestaan is nog een richeltje stenen zichtbaar. Dat geldt niet voor de enorme kolossen. Beide staan, hoewel flink beschadigd, nog steeds dagelijks de enorme aantallen toeristen op te wachten.

De dodentempel van Amenhotep III werd al in de oudheid hergebruikt om zijn materialen. Daarnaast miste de verwoestende jaarlijkse overstromingen van de Nijl zijn uitwerking niet. Alleen de 16,6 meter hoge bouwwerken, die de goddelijke farao moesten voorstellen, konden aan mensen en het natuurgeweld ontsnappen. Hoewel. Tijdens de aardbeving van 27 v.C. stortte de noordelijke kolos gedeeltelijk in. Sinds die tijd maakte deze kolos vreemde geluiden op het moment dat de zon opkomt en door de opwarming de vochtigheid van de nacht verdrijft.

Naast de afbeelding van Amenhotep III werden de beelden geflankeerd door een beeltenis van de echtgenote, koningin Teje, en door de moeder, Moelemoela