Imhotep; meesterarchitect

Imhotep was een belangrijk figuur in de oude Egyptische geschiedenis. Hij was een architect, wiskundige, filosoof, arts en priester en leefde waarschijnlijk rond 2667 voor Christus. Hij wordt vaak beschouwd als de eerste architect en ingenieur in de wereldgeschiedenis.

Eén van Imhotep’s grootste prestaties was de bouw van de step-pyramid van Djoser in Saqqara. Dit was de eerste piramide ooit gebouwd in Egypte en was een technologische doorbraak in de geschiedenis van de bouw. De piramide was een serie van zes terrassen, opgebouwd uit blokken graniet en kalksteen, die stap voor stap hoger werden. Deze techniek werd vermoedelijk later gebruikt bij de bouw van grotere piramides.

Imhotep was ook een belangrijke figuur in de oude Egyptische geneeskunde. Hij wordt vaak beschouwd als de eerste arts in de geschiedenis en wordt geëerd als de god van geneeskunde en heling in de mythologie. Hij schreef een medisch handboek, bekend als de “papyri van Imhotep”. Dat beschreven de symptomen, diagnose en behandeling van verschillende ziekten. Dit werk werd gebruikt als een referentieboek voor artsen tot ver in de Romeinse tijd.

Hij was ook filosoof en priester. Ook hier wordt hij gezien als de grondlegger van de oude Egyptische filosofie en was een voorstander van het geloof in één god, in plaats van vele goden. Hij wordt vaak beschouwd als de oorspronkelijke god van wijsheid en kennis.

Na zijn dood werd Imhotep vereerd als een god en zijn tempel werd gebouwd in Memphis, een van de belangrijkste steden in het oude Egypte. Vele eeuwen later, in de Griekse en Romeinse tijd, werd hij beschouwd als een god van wijsheid en genezing, en werd hij vaak aangeroepen voor hulp bij genezing van ziekten.