Dodentempel van Merenpath

De dertiende zoon van Ramses II, bouwde toen hij aan de macht kwam, net als zijn vader een dodentempel. In vergelijking met de tempels van zijn voorgangers verschillen ze niet veel van elkaar. Merenptah liet zijn tempel bouwen van stenen en andere materialen van de in de buurt gelegen bouwwerken van Amenhotep III.

In het eerste hof van de tempel trof de Britse archeoloog Petrie de overbekende triomfstèle van Merenptah aan. Het is een verslag van zijn overwinning op de zeevolkeren en de Libiërs die aan het begin van zijn regeringsjaren de delta probeerde te veroveren.

Nieuwe opgravingen in de tempel maakten zichtbaar wat er de laatste jaren is overgebleven van de tempel na het winnen van kalk en zandsteen. Een indruk van de voormalige pracht geven de grote blokken kalksteen uit de eerste zuilenhal, die zijn gedecoreerd met voorstellingen van de barkenprocessies en met scènes van offerhandelingen. Vele zandstenen fragmenten op de muren tonen nog sporen van verf. Fragmenten van talrijke beelden, waaronder het onderste deel van een borstbeeld dat Petrie gevonden heeft, zijn getuige van de talloze vernielingen.

In het tweede hof van de tempel werden grote fragmenten van drie kolossale beeldengroepen ontdekt, die de farao onder begeleiding van de goden tonen. Het gaat hier echter om beelden origineel van Amenhotep III, die voorzien werden van de naam van farao Merenptah. De oude naam werd op vakkundige wijze weggekapt. Andere kolossale beelden van Amenhotep III, waaronder beelden van jakhalzen, sfinxen en grote blokken kalksteen met gekleurde reliëfs en prachtige scènes van het koninklijk huwelijk uit diens tempel, waren gebruikt voor de fundamenten van de tempel van Merenptah. Doordat ze echter als fundering gebruikt werden zijn deze wel goed bewaard gebleven.