Thoetmosis I

Thoetmosis I werd geboren als een gewone burger van het Egyptische rijk maar werd door training een goede militair. Het is onbekend wie zijn vader was maar zijn moeder heette Semiseneb; een veelvoorkomende naam in die periode. Hij trouwde Ahmose; naar alle waarschijnlijkheid een zuster van Amenhotep I en dochter van Ahmose I en Ahmose Nefertari. Er zijn ook aanwijzingen dat Thoetmosis I de broer was van Ahmose Nefertari. Aangezien Thoetmosis I een belangrijk militair was is het niet ondenkbaar dat hij enige tijd samen met Amenhotep I geregeerd heeft tijdens de laatste jaren van Amenhotep I.

Thoetmosis, zijn naam waaronder hij het meest bekend is, is zijn Griekse naam. Zijn oorspronkelijke naam in het Egyptisch was Djehutymes I, zijn troonnaam Aa-Kepri-Ka-Ra. Hij besteeg de troon pas op betrekkelijk late leeftijd en regeerde niet erg lang; ongeveer zes jaar. Desondanks had hij een aantal zeer succesvolle militaire campagnes. Het is hoogst waarschijnlijk dat deze voorbereidingen al gestart waren voordat Thoetmosis I aan de macht kwam. Deze campagnes waren namelijk zo succesvol dat de voorbereidingen daarvoor allang gestart waren. Ahmose, zoon van Ebana, een admiraal ten tijden van Thoetmosis I, had in verhalen vast laten leggen dat een campagne naar Nubië uiterst succesvol was. Ze drongen door tot het derde cataract van de Nijl en bonden de strijd aan tegen de rebellen. Volgens de overlevering was het de farao zelf die in een man-tot-man gevecht de leider van de rebellen wist te doden en hem aan de boeg van zijn schip hing om vervolgens koers naar Thebe te zetten. Zijn grootste militaire acties waren echter in de Delta en tegen de Syriërs alwaar hij doordrong tot de rivier de Eupreates.

Zijn beroemde stèle van Abydos vertelt ons de bouwactiviteiten van Thoetmosis I in Thebe. Zijn architect Ineni bouwde de tempel van Amon in Karnak verder uit. Hij voorzag de tempel bijvoorbeeld van één van de hoogste obelisken van Egypte.

Ahmose, zijn hoofdvrouw, kreeg twee zoons die ze Wadjmose en Amenmose noemde. Deze overleden echter nog eerder dan hun vader. Bij een andere koningin, Mutnofret (zuster van zijn hoofdkoningin Ahmose), kreeg hij een andere zoon; Thoetmosis II. Hij werd de troonopvolger van Thoetmosis I. Echter een ander kind zou nog prominent naar voren komen als het over erven van de troon ging. Koningin Hatsjepsoet, dochter van Ahmose. Hatsjepsoet trouwde in eerste instantie na de dood van haar vader met haar broer Thoetmosis II. Op het moment dat hij echter ook overleed besloot ze zelf de troon te bestijgen.

Thoetmosis I is waarschijnlijk in twee verschillende tombes begraven in de Vallei van de Koningen. Zijn oorspronkelijke graf was KV 20 wat een tombe lijkt te zijn die bedoeld was voor zichzelf en zijn dochter Hatsjepsoet. Er stonden namelijk twee sarcofagen in de tombe waarvan er dus één voor hem bestemd was en de andere voor zijn dochter. Desondanks vond Victor Loret in 1899 in KV 38 ook een sarcofaag voor de koning. Het is mogelijk dat zijn kleinzoon Thoetmosis III het lichaam van zijn opa op had laten graven en had laten herbegraven in KV 38 om zijn opa zo te verlossen van de last die Thoetmosis III Hatsjepsoet noemde. Desalniettemin werd het lichaam van Thoetmosis I uiteindelijk gevonden in de cache met anderen in Deir el-Bahari.